Untitled Document
Tütün
UZAKLAŞAN TATLAR VE GELENEKLER

5. Türkiye’ de Üretilen Yabancı Menşeili Tütünler

Türkiye’ de ünlü oriental tütünlerimizin yanında yabancı menşeili tütünlerde üretilmektedir. Konu Türk tütünleridir, ancak bunlara rakip olan tütünlerinde bilinmesi gerekir. Üretimi yapılan yabancı menşeili tütünler genel üretimin ancak %2 lik bir kısmını oluşturur. Tütünlerimize rakip olacak miktarda olmadığı gibi Virginia tütünlerinin deneme safhasında olanları vardır. Ancak Virginia tütünlerinin sigara harmanlarında kullanılmaya başlanması ve ithal edilmesi sebebiyle bu tütünlerin ülkemizde üretilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir.

a) Puroluk Tütün

Ülkemizde puroluk tütün sadece Doğu Karadeniz’ de Rize’ nin Pazar ilçesi ve çevresinde üretilir. Puro yapılan bu tütünümüz Pazar tütünü adıyla tanınmıştır. Pazar tütününün yaprak boyutu oldukça büyüktür (boy:35-50 cm) çok ince dokulu, kahve, koyu-kahve renkli, çok esnek, kendine has kokulu, az tatlı ve sertçedir. Puro yapımında kullanılır.

b) Virginia Tütünü

Amerikan menşeili olan bu tütün Sigara harmanlarında artan talep nedeniyle ülkemizde üretilmeye başlanmıştır. Burdur Bucak’ ta, Düzce’ de, Gönen-Manyas yöresinde ve Kırklareli’ nde üretilmektedir. Büyük boyutlu, kalın dokulu, sert içimli kendine has kokusu vardır. Özellikle soslu harmanlarda kullanılmaktadır. Türkiye’ de üretilmesinde bir hareket vardır. Üretim için ekim alanları konusunda araştırmalar devam etmektedir.

c) Tömbeki

Tömbeki adı verilen tütünler İskenderun-Samandağ ve Konya-Hadım’ da üretilmektedir. Yapraklar büyük boyutlu, kalın dokulu, sarı benekli renkli, esnekliği az, yanma yeteneği zayıftır. Tatlı ve çok sert içimlidir. Kendine has kokusu vardır. Nikotin oranları yüksektir. Bu tütünler Nargile tütünü olarak kullanılmaktadır. Üretimleri giderek azalmaktadır.

d) Hasankeyf Tütünü

Hasankeyf tütünleri Gaziantep’ te yetiştirilmektedir. Hasankeyf tütünü çiğneme ve pipo tütünü olarak kullanılmaktadır. Hasankeyf, nicotiana rustica tütün cinsine dahil bir tiptir. Adapazarı’ nda Burley yetiştirilmektedir. Amerikan menşeili olan bu tütünde iç tüketimde kullanılmaktadır.

Türkiye’ de üretilen tütünlerin hangi oranlarda üretildiğini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Çünkü üretim miktarları her sene değişmektedir. Bu yüzden de bölge tütünlerinin üretim payları değişik olmaktadır.


Tütün ile ilgili diğer sayfa için lütfen tıklayınız...